Dance Teacher Resources

Dance Quiz – Contemporary Dance History

Test your dance knowledge!

By Rain Francis


1. Which name is best associated with Tanztheater?

a) Isadora Duncan

b) Alvin Ailey

c) Garry Stewart

d) Pina Bausch


2. Which modern dance expert choreographed for the films White Nights, Hair and Amadeus?

a) Paul Taylor

b) Twyla Tharp

c) Mark Morris

d) Rudolf Laban

 
3. Jacob’s Pillow is an annual dance festival held in which US state?

a) Massachusetts

b) New York

c) Iowa

d) Colorado


4. Mikhail Baryshnikov and Mark Morris founded a dance company in 1990. What was it called?

a) Cedar Lake Contemporary Ballet

b) White Oak Dance Project

c) White Nights Dance Project

d) Baryshnikov Morris Dance Company

 

5. Which of the following is NOT a work by American choreographer, Twyla Tharp?

a) In the Upper Room

b) Movin’ Out

c) Fancy Free

d) Fugue

 

6. In which work would you find Herod, Herodius and St. John the Baptist?

a) Salome

b) Spartacus

c) A Midsummer Night’s Dream

d) Sinfonietta


7. Which Australian contemporary dance company has its home in Adelaide?

a) Dancenorth

b) Expressions Dance Company

c) BalletLab

d) Australian Dance Theatre

Choreographer Jiri Kylian. Photo by Joke Schot

 

8. Choreographer Jiri Kylian is best associated with which company?

a) Nederlands Dans Theater

b) Sydney Dance Company

c) Rambert Dance Company

d) DV8 Physical Theatre

 
9. Who choreographed Appalachian Spring?

a) Rafael Bonachela

b) Mats Ek

c) Martha Graham

d) Merce Cunningham

 

10. Which work allegedly caused a riot when it was first performed?

a) Romeo and Juliet

b) Le Sacre du Printemps (The Rite of Spring)

c) Drink to Me Only With Thine Eyes

d) Falling Angels

 Answers:
1 – d, 2 – b, 3 – a, 4 – b, 5 – c, 6 – a, 7 – d, 8 – a, 9 – c, 10 – b

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

To Top