Dance Teacher Resources

Quiz – Dance in Music Videos

By Rain Francis.

1. Which song and film clip by Madonna was inspired by the underground ballroom culture of 1980s New York City?

a) Into the Groove
b) Vogue
c) Like a Virgin
d) Material Girl

2. Which famous dance work is referenced in Queen’s I Want to Break Free?

a) Swan Lake
b) Serenade
c) L’après-midi d’un faune
d) Sinfonietta

3. Which well-known actor performs an impressive dance sequence in the Fatboy Slim video Weapon of Choice?

a) Christopher Walken
b) Marlon Brando
c) Johnny Depp
d) Jake Gyllenhaal

4. Speaking of Fatboy Slim, who choreographed Praise You, as well as Kylie’s Can’t Get You Out of My Head and Bjork’s version of It’s Oh So Quiet?

a) Spike Jonze
b) Amy Hollingsworth
c) Shane Sparks
d) Michael Rooney

5. Which popular video was inspired by Bob Fosse’s choreography in Mexican Breakfast?

a) Beyonce’s Single Ladies
b) Rhianna’s Umbrella
c) Michael Jackson’s Beat It
d) Robert Palmer’s Addicted to Love

6. Which dance craze is seen prominently in MC Hammer’s U Can’t Touch This?

a) The moonwalk
b) The running man
c) The hustle
d) Gangnam Style

7. In 2007, a video was released featuring prison inmates in Cebu, Philippines recreating a dance from which Michael Jackson clip?

a) Thriller
b) Billie Jean
c) Black or White
d) Heal the World

8. Radiohead front man Thom Yorke shows off his kooky dance style in the film clip for Lotus Flower. Which well-known Brit is credited as choreographer?

a) Wayne McGregor
b) Matthew Bourne
c) Michael Clark
d) Christopher Hampson

9. In which Christina Aguilera video is a there a nod to 40s singing group The Andrews Sisters?

a) Dirrty
b) Genie in a Bottle
c) Fighter
d) Candyman

10. What style of dance is featured in Run DMC’s video for It’s Like That?

a) contemporary
b) tap
c) breaking
d) salsa


Answers:

1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – d, 5 – a, 6 – b, 7 – a, 8 – a, 9 – d, 10 – c

Photo: Madonna’s Material Girl music video. Photo source allaboutmadonna.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

To Top