Dance Teacher Resources

Dance Quiz – Ballet stories

By Rain Francis. 

Test your ballet knowledge!
Let us know how many answers you get right on Facebook.
Just ‘Like’ us and then post your score on our Wall at:
facebook.com/danceinforma

Which of the following characters is least likely to be classed as a ballet villain?

            a) Rothbart

            b) Petrouchka

            c) Carabosse

            d) Myrtha

In which ballet would you find Swanhilda?

            a) Pineapple Poll

            b) The Nutcracker

            c) Cinderella

            d) Coppelia

In Act III of Petipa’s Swan Lake, several national dances are performed.
Which country is NOT represented, traditionally?

            a) Spain

            b) Poland

            c) Germany

            d) Hungary

What name is given to the evil spirits in Giselle?

            a) Wilis

            b) Nymphs

            c) Faeries

            d) Sylphs

In which ballet would you find Oberon, Puck and Titania?

            a) Onegin

            b) A Midsummer Night’s Dream

            c) Manon

            d) The Moor’s Pavane

In Romeo and Juliet, who kills Tybalt?

            a) Romeo

            b) Juliet

            c) Mercutio

            d) Benvolio

Who is Hilarion’s rival for Giselle’s affection?

a) Franz

b) Bathilde

c) Albrecht

d) Wilfrid

Who created the role of the film producer in Nureyev’s Cinderella?

a) Mikhail Baryshnikov

b) Rudolph Nureyev

c) Anton Dolin

d) Peter Martins

The character of Petrouchka is a WHAT?

a) puppet

b) ragdoll

c) clown

d) scarecrow

In which ballet would you find the ‘Kingdom of the Shades’?

a) Scheherezade

b) Le Corsaire

c) Don Quixote

d) La Bayadere

 

Answers: 1 – b, 2 – d, 3 – c, 4 – a, 5 – b, 6 – a, 7 – c , 8 – b, 9 – a, 10 – d

Photo: The Australian Ballet’s Lucinda Dunn and Robert Curran in Onegin. Photo by Georges Antoni

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

To Top